todos. architekci
Plac Gabriela Narutowicza w Płocku

Plac Gabriela Narutowicza w Płocku

Projekt konkursowy
Data opracowania: 2018

Koncepcja nowego placu to układ sprzężonych ze sobą wielofunkcyjnych przestrzeni będących naturalną kontynuacją istniejących wnętrz urbanistycznych i głównych ciągów komunikacyjnych przyjaznych pieszym. Reorganizacja otaczającego układu komunikacyjnego podyktowana była „odzyskaniem” przestrzeni dla pieszych i rowerzystów. Podział płyty placu wynika bezpośrednio z osi widokowych i podkreśla zastane elementy architektury, przyrody oraz dominanty krajobrazowe. Stworzone krawędzie urbanistyczne, otwarcia widokowe oraz metalowe listwy w posadzce płyty placu nakierowują wzrok użytkowników przestrzeni na najatrakcyjniejsze elementy otoczenia. Do wyznaczenia stref wykorzystano różnicę wysokości terenu, dzięki czemu na ich styku stworzono niewysokie ciągi schodów. Rampy biegnące równolegle do krawędzi stref sprawiają, że plac nie stanowi bariery dla osób o ograniczonej możliwości ruchu i przystosowany jest dla wszystkich użytkowników przestrzeni publicznej.

Plac Gabriela Narutowicza w Płocku
Plac Gabriela Narutowicza w Płocku
Plac Gabriela Narutowicza w Płocku
Plac Gabriela Narutowicza w Płocku