todos. architekci
Dom jednorodzinny w Miękowie

Dom jednorodzinny 064_MKW

Projekt w trakcie realizacji
Data opracowania: 2021

Publikacje dotyczące projektu:
whiteMAD
ONET

Przy projektowaniu tego nowoczesnego domu na przedmieściach Poznania, głównym założeniem było otwarcie wnętrza pomieszczeń na otoczenie przy jednoczesnym zachowaniu prywatności domowników oraz uszanowaniu istniejącego drzewostanu na działce.

Parter domu przeznaczony jest na strefę dzienną, wypoczynku oraz rekreację. Funkcje te ulokowane zostały w miejscach najbardziej atrakcyjnych na działce pod względem widoku oraz doświetlenia. W miejscach mniej atrakcyjnych pod względem nasłonecznienia oraz prywatności ulokowane zostały strefy funkcjonalne z pomieszczeniami dodatkowymi – brudna kuchnia, kotłownia, garaż oraz biuro. Od strony północno-zachodniej, gdzie zlokalizowane jest wejście do budynku zaprojektowaliśmy maksymalnie szeroki front elewacji przenosząc w to miejsce funkcję ogrodzenia. Lekkości dodaje południowo-zachodni narożnik elewacji, który został podcięty dzięki wykorzystaniu różnic wysokościowych na działce.

Parter budynku został również uplastyczniony o tarasy, które uwzględniają istniejące drzewa oraz kadrują otwarcia widokowe w sposób zwiększający prywatność domowników. Zaprojektowane zostały również wewnętrzne zielone patia pełniące funkcję ogrodu „zen” – widoczne są z sali fitness oraz wnętrz pomieszczenia biurowego. Na tarasie znajduje się palenisko, przy którym mieszkańcy będą mogli spędzać wspólnie czas podczas cieplejszych dni.

Na piętrze budynku ulokowane zostały funkcje nocne domu – każda z sypialni posiada wyjście na taras pozwalając na przebywanie domowników w koronach drzew. Sypialnia master posiada widok na wschód pozwalając cieszyć się porannym słońcem znad linii lasu graniczącego z działką. Dodatkowe pomieszczenia uzupełniające, takie jak garderoba lub pralnia, posiadają okna skierowane w kierunku północnym.

Geometra dachu jest wynikiem spełnienia wymogu warunków zabudowy w postaci symetrycznych dachów wielospadowych. Połacie dachu zostały uzupełnione o doświetlenia łazienki i przestrzeni komunikacji. Elewacja domu w większości zaprojektowana została ze spieków kwarcowych oraz płyt włókno-cementowych, które są łatwe w utrzymaniu, co jest szczególnie istotne ze względu na bliskość lasu. Kolory to ciepłe szarości, które pozwalają wpisać dom w zalesione otoczenie bez względu na porę roku.

Dom jednorodzinny w Miękowie
Dom jednorodzinny w Miękowie
Dom jednorodzinny w Miękowie
Dom jednorodzinny w Miękowie
Dom jednorodzinny w Miękowie
Dom jednorodzinny w Miękowie
Dom jednorodzinny w Miękowie